Utgångspunkter
Utgångspunkter - Världen runt omkring oss förändras hela tiden. Invånare och organisationer inom Hallstahammars kommun påverkas av det som händer globalt, nationellt och regionalt. Översiktsplanen riktar sig till år 2050. Utvecklingen av kommunen behöver således planeras med hänsyn till en okänd framtid samtidigt som samhällsplaneringen behöver styra utveckling mot det önskvärda. Översiktsplanen behöver ta höjd för en starkare tillväxt än vi tror och en negativ tillväxt. I detta kapitel redogörs för en analys av kommunen och trender i omvärlden som kan påverka samhällsplaneringen.

Karta som visar Hallstahammars närhet till intilliggande kommuner. Inom en radie på 25 km ligger Köping, Surahammar, Västerås och Kungsör. Inom en Radie på 50 km ligger Eskilstuna, Arboga, Fagersta, Sala och Enköping. Inom en radie på 100 km ligger Uppsala, Strängnäs, Stockholm och Örebro.

Boendeort med god livsmiljö

Hallstahammars kommun är en del av Region Västmanland och Västmanlands län vilket innebär att kommunen innefattas i det storregionala planeringssamarbetet i östra Mellansverige, ÖMS 2050. Östra Mellansverige fungerar som en gemensam marknad för arbete, utbildning och bostäder som ger en mångfald av möjligheter och kvaliteter för människor och företag.

Det har idag blivit vanligare att människor väljer boendeort först och pendlar till sitt arbete snarare än att bosätta sig där arbetet finns. Hallstahammars kommun har nära till flera större städer och den goda kommunikationen innebär att det finns mer än 100 000 tillgängliga arbetstillfällen inom relativt bekväma pendlingsavstånd för de som bor i kommunen. Närheten till Mälardalsregionen ger även kommunens invånare god tillgång till utbildning, nöjen och fritidsaktiviteter.

Närheten till kommunikationer, arbete och nöjen gör att Hallstahammars kommun har goda förutsättningar att vara en ort som erbjuda goda boende- och livsmiljöer. I kommunen kan människor ta del av en berikande och meningsfull fritid genom den rika mångfald som erbjuds av natur-, rekreations- och kulturmiljöer. Från ett skogslandskap i norr till ett öppet jordbrukslandskap med Mälaren i söder med Strömsholms kanal/Kolbäcksån som ett sammanlänkande grön- och blåstråk genom hela kommunen. Dessa utgör viktiga resurser som erbjuder berikande upplevelser samtidigt som det finns gott om platser med lugn och ro för återhämtning.

För att kommunen ska kunna utvecklas till en ort med goda boende- och livsmiljöer är det viktigt att stärka de befintligt goda kommunikationerna samt att tillvarata, utveckla och tillgängliggöra den rika mångfald av kultur- och naturresurser som finns.

Bild på en äldre man som fiskar med en yngre man vid en sjö i skogen. Solen skiner.

Det mänskliga perspektivet

Kommunens befolkning samt dess hälsa och välbefinnande är grunden för en hållbar kommun. Befolkningens storlek och ålderssammansättning påverkar behovet av välfärdstjänster och kommunens livsmiljöer påverkar individens välmående och hälsa såväl på lång som på kort sikt. I kommunen är försörjningsbördan för förvärvsarbetande högre än i riket samtidigt som det finns ett växande antal årsika invånare. Hallstahammars kommun är godkänd medlem i Världshälsoorganisationens nätverk för äldrevänliga städer och kommuner, vilket innebär att det finns särskilt goda möjligheter att åldras långsiktigt. I kommunens attraktionsstrategi från 2021 konstateras samtidigt att det finns ett växande intresse från barnfamiljer att bosätta sig i kommunen och den aktiva familjen är en målgrupp som det finns goda förutsättningar för genom den rika tillgången på natur och friluftslivsaktiviteter. I nuläget finns ingen akut flyktingkris i Sverige men krig och klimatförändringar kommer sannolikt fortsatt driva människor på flykt vilket ställer krav på att Sverige ska ha en beredskap för att kunna ta emot framtida flyktingströmmar.

Kommunen har en högre andel personer med fetma och dåligt psykiskt välbefinnande än genomsnittet för riket och länet. Boendemiljö och människors livsstil påverkar detta i stor utsträckning. I kommunen finns en stor andel ensamhushåll vilket ökar risken till ensamhet och isolering, detta är en allvarlig hälsorisk som bidrar till psykisk ohälsa. För en god folkhälsa är vardagsmotionen avgörande. Detta är en utmaning för kommunen då bilanvändandet är stort även för korta sträckor vilket kan bidra till att gång- och cykel väljs bort på grund av invanda rutiner. I kommunen finns stora områden med friliggande småhus vilket försvårar möjligheten att främja mångfald och integration samtidigt som det även finns problem med att aktivera flyttkedjor.

För att främja människors hälsa och välbefinnande är det viktigt med en samhällsplanering som värnar om goda boende- och livsmiljöer. En balanserad fördelning bland befolkningen och en struktur som främjar hälsosamma livsstilsval är viktigt för att skapa en hållbar utveckling på lång sikt eftersom det bidrar till en robust samhällsstruktur.

Bild på forsande vatten i Sörkvarnsforsen.

Klimatförändringar

Klimatförändringar sker på lokal, nationell och global nivå vilket för med sig förändrade förutsättningar för samhällsplaneringen och den byggda miljön. I takt med att den globala medeltemperaturen stiger ökar också förekomsten av extrema väder så som torka, värmeböljor och skyfall. I Sverige innebär detta att vi behöver ta höjdför ett varmare, torrare och blötare klimat.

Ett varmare klimat innebär en högre medeltemperatur men även en större risk för värmeböljor. Ihållande perioder av värme under sommaren kan orsaka både hälsoproblem och ökad dödlighet, framför allt för grupper med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen såsom barn, gravida, äldre,personer med funktionsvariation och kroniskt sjuka. Nederbördsmönstren förväntar fortsätta ändras i framtiden vilket bidrar till generellt starkare kontraster mellan blöta och torra regioner och perioder. Detta bidrar till både ett torrare och blötare klimat med ökad risk för bränder och lägre grundvattennivåer samt för mer intensiva skyfall och översvämningar.

Effekterna av klimatförändringarna påverkar hela samhället vilket måste hanteras i samhällsplaneringen. Samhällsplaneringen spelar en stor roll för att skapa en struktur som gör det enkelt att göra hållbara val och begränsa klimatpåverkan men även för att skapa ett samhälle som bättre kan hantera det förändrade klimatet och mildra dess effekter på människor och miljön. Exempelvis spelar grönstrukturen en stor roll för att hantera ökad nederbörd samtidigt som de också bidrar till att dämpa temperaturen vid värmeböljor.

Kommunens långsiktiga strategiska planering behöver ge en tydlig överblick över kommunen sett till klimatfrågor och risker. Det är även viktigt att den strategiska planeringen utformas med nuvarande klimatförhållanden i åtanke samt för att möta framtidens klimatförändringar.

Bild på en flicka som står på en elsparkcykel.

Teknologiutvecklingen

Utveckling av tekniken i samhället har under de senaste årtiondena kommit att ske allt snabbare. Innovationer och framsteg av tekniken påverkar företag, organisationer och individers sätt att leva och bedriva sin verksamhet. Teknikutveckling inom områden som digitalisering, automatisering, artificiell intelligens, materialutveckling och energiteknik utgör några av de mest influerande för samhällsplaneringen.

Utvecklingen av tekniken kan i framtiden innebära snabba ändringar i hur människor arbetar och vilka behov det finns av infrastrukturer. Kommunens starka industrier kan exempelvis komma att utvecklas med ny energikrävande teknik. Samtidigt har hemarbete blivit allt vanligare vilket påverkar kulturer runt arbetsmobilitet, lokalbehov och tillgång till snabba och pålitligt bredband. Samtidigt kan även invånare i allt större utsträckning börja använda eldrivna fordon som elbil eller elcykel vilka kräver ny infrastruktur genom likväl möjligheter till laddning som utrymme i gaturummet för en trafiksäker miljö.

För att Hallstahammars kommun ska kunna fortsätta locka människor och företag till kommunen för att bibehålla en positiv utveckling är den moderna infrastrukturen och digital teknik avgörande. Hallstahammar ligger i en region med en lång industritradition och en hög ekonomisk tillväxt. Regionen är dock ett underskottsområde när det gäller tillgång till elproduktion och tillgången på kapacitet för ett utökat effektuttag i Västmanland är över lag ansträngt. Hallstahammars kommun har ännu inga problem med energiförsörjningen men behöver bevaka och säkerställa en god kapacitet och hållbar energiförsörjning för framtiden.