Inriktning
Inriktning - I detta kapitel redogörs för översiktsplanens framtidsbild och utvecklingsinriktningen för kommunens utveckling till 2050.

Framtidsbild 2050

Framtidsbild 2050 beskriver våra ambitioner för Hallstahammars kommuns samhällsutveckling och anger inriktningen för hur översiktsplanens hållbarhetsperspektiv ska tillämpas. Framtidsbilden utgörs av fyra övergripande prioriteringar som utgör grunden för hur mark- och vattenområden i kommunen ska användas och utvecklas.

Illustration över framtidsbilden som består av en sammansatt bild av de fyra övergripande prioriteringarna.

Illustration för att vi har nära till allt. Kanalen och slussen finns i mitten, med Strömsholms slott i bakgrunden. Människor rider framför slottet. Längs kanalen går ett äldre par och tre personer, en vuxen, ett barn och en i rullstol fiskar. Två människor paddlar i kanalen.

Vi har nära till allt

I Hallstahammars kommun är det nära till arbete, utbildning, service och upplevelser. Vi har ett rikt utbud av natur- och kulturvärden för rekreation och upplevelser. Det finns även gott om tillgängliga platser för återhämtning i vardagen. Vårt välutvecklade system för hållbara kommunikationer är tillgängligt för alla och gör det enkelt att resa lokalt och regionalt.

Illustration för att vi har bostäder och livsmiljöer där människor trivs. I bakgrunden syns ett flerbostadshus med ett café i bottenvåningen och människor som sitter och fikar. Det finns en trädallé framför husen där två barn leker med sparkcykel. Två kvinnor går och samtalar och bakom dem skymtas husen på villor och radhus.

Vi har bostäder och livsmiljöer där människor trivs

Kommunen har trivsamma livsmiljöer med grönska i tätorterna, närhet till natur, inbjudande utemiljöer och arkitektur av god och långsiktig kvalitet. Det finns ett blandat utbud av bostäder i alla tätorter som gör det möjligt att bo genom livets alla skeden. Vi växer i en lagom takt med mellan 50 och 150 nya invånare per år. Det finns centralt belägna bostäder som bidrar till trygga mötesplatser samt en välmående handel och service i kommunens tätorter.

Illustration för vi är en socialt välmående kommun med stark samhörighet. Bilden visar Hammarteatern i bakgrunden med ett träd och ett rådjur i det högra hörnet. Framför detta sitter flera människor och samtalar.

Vi är en socialt välmående kommun med stark samhörighet

I Hallstahammars kommun värnas mänskliga perspektiv i samhällsplanering. Vi är inkluderande och bjuder in till delaktighet och samhörighet. Våra utbildningar, plattformar för kultur och det rika föreningslivet bidrar till platsidentiteten och utgör en stark grund för gemenskapen. Vår samhällsplanering bidrar till jämlika och jämställda livsvillkor och folkhälsan i kommunen är god.

Illustration för vi är en miljömässigt robust kommun. Bilden visar Kolbäcks stationshus i bakgrunden tillsammans med ett körande tåg. Vid stationen finns en vägvisare där det står Hallstahammar, Strömsholm och Kolbäck. Framför stationen cyklar en familj och en kvinna går med barnvagn. Det finns en liten damm med näckrosor, bin och ängsblommor längst fram i bilden där en flicka står och blåser maskrosfrön.

Vi är en miljömässigt robust kommun

I Hallstahammars kommun tar vi ansvar för klimatförändringar och agerar för att framtida generationer kan leva i balans med planetens resurser. Vi har välutvecklade ekosystemtjänster där den biologiska mångfalden och goda miljöförhållanden är bärande förutsättningar. Det är enkelt att resa hållbart och utsläppen från transporter har minskat. Vi tar medvetna val där resurseffektiva och långsiktiga lösningar prioriteras.

Utvecklingsinriktning

Utvecklingsinriktningen redovisar den långsiktiga utvecklingen inom kommunens geografiska område avseende de tre grundläggande strukturerna bebyggelse, natur och friluftsliv samt kommunikationer. I Utvecklingskartan redogörs prioriterade noder och strategiska samband som påverkar kommunens långsiktiga utveckling. Hallstahammars kommuns utvecklingsinriktning består av en utvecklingskarta som utgår från fyra huvudsakliga utvecklingsstrategier.

Utvecklingsstrategier

Symboler för utvecklingsstrategierna - utvecklingsstrategierna är 1. Utveckla och binda samman grön- och blåområden, 2. Samla bebyggelsen i noder, 3. Öka tillgängligheten inom kommunen och mälardalsregionen och 4. Koppla samman kommunen fysiskt och mentalt.

Symbol för utveckla och binda samman grön- och blåområden. Symbolen visar en blå pil mellan två målpunkter och gröna träd på båda sidor om pilen.

Utveckla och binda samman grön- och blåområden. Kommunens grönstruktur är en viktig tillgång och är starkt bidragande till en god folkhälsa. Gröna noder och stråk i närheten av tätorterna är viktiga för rekreation och friluftslivet. Utveckling av grönska och parker inom tätorterna bidrar till att binda samman grönområden och tillgängliggöra dem för fler. Kolbäcksån/Strömsholms kanal utgör ett strategisk samband som är viktig för kommunens naturvärden och identitet.

Symbol för strategin samla bebyggelsen i noder. Symbolen visar en cirkel som ligger ner. På cirkeln står tre hus i olika storlekar.

Samla bebyggelsen i noder. Kommunens bebyggelseutveckling samlas i tre huvudnoder, Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm. Industri och verksamhetsområden växer främst i gemensamma kluster i mer bullerutsatta lägen separerat från huvudnodernas bostadsbebyggelse.

Symbol för strategin öka tillgängligheten inom kommunen och mälardalsregionen. Symbolen visar en central med fem cirklar utanför. Cirklarna utanför är sammankopplade med cirkeln i mitten med linjer.

Öka tillgängligheten inom kommunen och mälardalsregionen. Kollektivtrafiken möjliggör för alla att resa mellan kommunens tätorter. Kolbäck och Hallstahammars stationer utvecklas till starka bytespunkter som samlar lokal och regional kollektivtrafik. Detta tillgängliggör fler resmål och gör att fler får möjlighet att resa hållbart.

Symbol för strategin koppla samman kommunen fysiskt och mentalt. Symbolen visar en streckad linje mellan två målpunkter. På ena sidan om strecken står två människor och skakar hand, på den andra sidan av strecket finns en cykel.

Koppla samman kommunen fysiskt och socialt. Gång- och cykelnätet mellan kommunens tätorter fortsätter utvecklas. Inom tätorterna skapas starka gång- och cykelstråk för att göra det enklare för alla att ta sig inom orten på ett hållbart sätt. Detta sammanlänkar kommunen och bidrar till folkhälsa och samhörighet.

Utvecklingskarta

Utvecklingskarta för planen. De tre huvudnoderna för bebyggelseutveckling är Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholms tätorter. Mellan dessa pekas viktiga samband ut för att bibehålla och utveckla samhörigheten mellan kommunens tätorter. Stråket är särskilt viktigt för gång- och cykel  och kollektivtrafiken. En industri- och verksamhetsnod pekas ut i Eriksberg invid E18.  Kolbäcksån/Strömsholms kanal och dess strandnära skog utgör ett viktigt värde för natur- och friluftsliv som ska beaktas och utvecklas för att ökad tillgänglighet. Den tätortsnära skogen runt Hallstahammars tätort utgör ett viktigt sammanhängande område med värde för natur och friluftsliv som ska värnas. Området runt Strömsholms slott och Strömsholms golfbana utgör  noder med särskilt stor funktion för natur- och friluftslivet i kommunen  och ska värnas. Området runt Strömsholms slott och Strömsholms golfbana utgör  noder med särskilt stor funktion för natur- och friluftslivet i kommunen  och ska värnas.

Ett diagram som visar hur kommunens befolkningsutveckling skulle se ut med 50 respektive 150 nya invånare per år fram till 2050.

Hur mycket vill vi växa?

Hallstahammars kommun ligger i expansiv regionen och ingår i det geografiska området för det storregionala planeringssamarbetet i östra Mellansverige, ÖMS 2050. Det beräknas behövas en planeringsbereskap för omkring 1,6 miljoner nya invånare mellan 2015 till 2050 i hela östra Mellansverige. Hallstahammars kommun har sedan mitten på 2000-talet haft en positiv befolkningstillväxt och erbjuder goda livsmiljöer för människor i närheten av storstadens puls. Detta innebär att kommunen har stor potential att fortsatt vara en attraktiv boendeort med en ökande befolkning.

Att vi växer är positivt då det skapar ett större underlag för bland annat service och kollektivtrafik. Samtidigt som det ställer krav på samhällsservice såsom exempelvis skolor, förskolor samt vård- och omsorg. I kommunen finns redan en befintlig bostadsbrist som behöver hanteras vilken behöver samordnas med bland annat service och kommunikationer. Det är därför viktigt att vi växer i en lagom takt så att vi kan fortsätta erbjuda goda livsmiljöer och bevara vår identitet.

Hallstahammars kommuns planerade utveckling till 2050 är att vi växer med mellan 50 och 150 nya invånare varje år. Detta medför att kommunens befolkning år 2050 uppgår till mellan cirka 18 300 och 21 000 invånare.