Introduktion till översiktsplan 2050

Välkommen till den digitala versionen av Översiktsplan 2050 för Hallstahammars kommun

Förord

Översiktsplan 2050 för Hallstahammars kommun är en kommuntäckande plan som är vägledande för utveckling, användande och bevarande av den fysiska miljön. Vi vet inte exakt hur framtiden kommer att bli, men vi har en framtidsbild för hur vi skulle vilja att Hallstahammars kommun ser ut 2050 och i översiktsplanen lägger vi grunden för detta. För att kunna möta befolkningstillväxten är inriktningen för planen att kommunenen har mellan 18 000 och 21 000 invånare 2050. Det innebär en ökning med mellan 50 - 150 personer per år. Utvecklingen ska ske utifrån framtidsbildens fyra övergripande prioriteringar som innebär att:

  • Vi har nära till allt

  • Vi har bostäder och livsmiljöer där människor trivs

  • Vi är en socialt välmående kommun med stark samhörighet

  • Vi är en miljömässigt robust kommun

Kommunens tre tätorter, Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm, utgör de grundläggande noderna för bebyggelseutvecklingen. Dessa orter utvecklas med fokus på trivsamma livsmiljöer och sociala mötesplatser och fungerar som serviceorter för kommunens landsbygd. Kommunens naturmiljöer är värdefulla ur många perspektiv. Tillsammans med jord- och skogsbruket utgör naturmiljöer viktiga områden att bevara vid utveckling då de bidrar till bland annat god livsmiljö, turism, ett robust samhälle och ekologiska värden. Kommunen utvecklas med ett hållbart transportsystem till 2050 som är tillgängligt och enkalt att använda. Detta görs genom att prioritera utveckling av gång- och cykeltrafik inom och mellan kommunens tätorter samtidigt som kollektivtrafik utvecklas och prioriteras för resor inom Mälardalsregionen.

Inför framtagandet av samrådshandlingen till översiktsplanen har tidig dialog med invånare och aktörer i kommunen varit viktigt. Vid flera tillfällen under arbetet med planförslaget har dialog förts med såväl barn, årsrika, föreningsliv, jordbrukare och näringsliv. De inspel som har inkommit genom dialogerna har varit viktiga för utformningen av planförslaget.

Under samrådstiden den 6 juni til 27 september önskar vi att fler kommuninvånare tar tillfälle att lämna synpunkter på förslaget och gärna bidra med sin framtidsvision för vår kommun.

Underskrifter från Catarina Pettersson, Kommunstyrelsens ordförande och Åsa Öberg Thorstensson, Förvaltningschef kommunstyrelsen

Läsanvisning

Hallstahammars kommuns översiktsplan består av en handling i PDF-format samt en innehållsmässig kopia i digitalt format. Till översiktsplanen hör även en interaktiv digital karta. Du läser just nu den digitala versionen av översiktsplanen. Filmen nedan visar hur du navigerar i planen och kartan.

Den digitala versionen

Den digitala versionen läses på en hemsida med text, bilder och interaktiva kartor. Hänvisningar till underlag, PDF-dokument och andra kapitel i översiktsplanen sker genom hyperlänkar i texten som du kan klicka på för att komma vidare till anvisad plats.

På vilken enhet läser du planen?

Om du läser på en dator finner du en menyrad till höger där du kan navigera mellan översiktsplanens olika kapitel. Om du läser på en smart telefon eller surfplatta så använder du rullmenyn i det högra hörnet för att komma till menyraden och byta mellan översiktsplanens kapitel.

Lämna din åsikt på planen

Under samrådstiden har allmänhet och myndigheter möjlighet att tycka till om och lämna synpunkter på förslaget. I den digitala versionen finner du en röd symbol med texten 'Lämna din åsikt'. Om du klickar på symbolen öppnar sig ett ny ruta där du kan skriva dina synpunkter på planförslaget. När du skrivit din synpunkt klickar du på skicka för att lämna in synpunkten till kommunen. Du kan lämna in flera synpunkter. Synpunkter som lämnas in på detta sätt görs anonymt. Efter samrådet kommer förslaget bearbetas utifrån de synpunkter som kommit in. Alla synpunkter som lämnats under samrådet och hur de tillgodoses ska redovisas i en samrådsredogörelse. Den redogörelsen presenteras sedan i samband med granskningsskedet.

Den interaktiva kartan

På vissa sidor finns interaktiva kartor där det är möjligt att tända och släcka lager i en meny. I många av de interaktiva kartorna är det förinställt att mark- och vattenanvändningen visas. Dessa lager redovisar grunddragen i hur mark- och vattenområden i kommunen ska användas genom färgade ytor i kartan. Genom att klicka på en yta får du upp en ruta med information kopplad till hur ytan ska användas samt vilken hänsyn som ska tas inom området. Du kan även klicka på symbolen för helskärm för att komma till kartan i ett eget webbfönster.

Att läsa översiktsplanens delar

Översiktsplanen har sju delar med olika information. Nedan finner du en kort beskrivning av vad respektive kapitel innehåller.

Inledning: I detta kapitel beskrivs vad en överiksplan är, hur processen att ta fram en översiktsplan samt övergripande mål för hållbar utveckling. Här finns även en beskrivning av översiktsplanens hållbarhetsperspektiv.

Utgångspunkter: I detta kapitel redogörs för en analys av kommunen och trender i omvärlden som kan påverka samhällsplaneringen.

Inriktning: I detta kapitel redogörs för översiktsplanens framtidsbild och utvecklingsinriktningen för kommunens utveckling till 2050.

Mark- och vattenanvändning: I detta kapitel redovisas den föreslagna användningen av kommunens mark- och vattenområden. Till kapitlet finns en digital plankarta.

Allmänna intressen: I detta kapitel redovisas hur kommunen tagit hänsyn till de allmänna intressen som finns när man vill bevara eller utveckla kommunen genom riktlinjer för varje område som ska ge vägledning vid prövning enligt översiktsplanen.

Genomförande: I detta kapitel beskrivs insatser och riktningsförändringar som behövs för att genomföra översiktsplanen på kort och lång sikt. Här beskrivs en prioriteringsordning och insatser för hur den önskade fysiska strukturen kan nås.

Hållbarhetsbedömning: I detta kapitel redogörs konsekvenserna av planförslaget. Här finns en beskrivning av konsekvenser för sociala och ekonomiska aspekter samt en sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivningen.

Hallstahammars kommuns logga

Samrådshandlingen för översiktsplanen är framtagen av Hallstahammars kommun med processtöd från externa konsulter. I arbetet har företrädare för kommunens förvaltningar och bolag medverkat. Översiktsplanen är upprättad av samhällsbyggnadsheten på kommunstyrelseförvaltningen genom Malin Jaans (projektledare), Sandra Ekstedt (Planarkitekt).

Kommunens diarienummer: 155/22 Kommunstyrelsen

Maria Kemi Lundholm (WSP Sverige AB) har agerat processtöd i arbetet. Stöd i sakfrågor har givits av Annika Hammarstedt (WSP Sverige AB), Lasse Brand (WSP Sverige AB) och Anna Clara Ramström (WSP Sverige AB).

Miljökonsekvensbeskrivningen är upprättad av Tyréns AB på uppdrag av Hallstahammars kommun

Illustrationer för översiktsplanens framtidsbild är framtagna av Linnea Blixt illustration/grafisk design på uppdrag av Hallstahammars kommun.
Foton, figurer och bilder: Hallstahammars kommun om inget annat anges
Kartor producerat av Hallstahammars kommun © Lantmäteriet Geodatasamverkan och Hallstahammars kommun - 2024