Justerar koordinatnät
En stor del av dagens natur är skapad genom kulturell påverkan. I Hallstahammars kommun är detta tydligt genom den blåa ryggraden, Kolbäcksån, som sträcker sig genom kommunen och som har spelat stor roll för människa och landskap. Här har vattnet dämts upp för att utvinna vattenkraft till industrierna längs vattendraget. Närheten till vatten har sedan långt tillbaka i historien varit värdefullt och eftertraktat och detta har lett till spår i landskapet. Men det finns även andra typer av kulturmiljöer som präglat dagens landskap, både gällande natur- och socialt värde, så som parker, trädalléer, byggnadsminnen och odlingslotter.
Till höger i kartan syns bland annat information från Fornsök[37] gällande fornlämningar, möjliga fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar.
Med biologiskt kulturarv menas natur som berättar om kultur. Det utgörs av ekosystem, naturtyper och arter som uppstått, utvecklats eller gynnats genom människans nyttjande av och påverkan på landskapet och vars långsiktiga fortlevnad förutsätter eller påverkas positivt av brukande och skötsel[38].
Vid planläggning kan det hända att områden blir som isolerade öar. Dessa områden ska utvecklas och bli en del av helheten. Helheten som vi ser i grönstrukturplanen är våra tätorter, men djur och växter rör sig oavsett tätortsytor och markägare. De omnämnda ytorna hittas främst i tätorterna och med hjälp av det framtagna GIS-materialet kan vi arbeta med dessa ytor vid framtida planering, planläggning och skötsel. När det planläggs för nya grönområden, förbättrar ett befintligt eller på något annat sätt gör en förändring på allmän plats ska det kommuniceras det med hjälp av skyltning och information på webben.
Om eventuella kulturmiljöer kan komma att påverkas ska samverkan ske, både med lokala intressenter och ansvariga myndigheter, för att säkerställa tydlig information, kommunikation och att eventuella åtgärder är förankrade och inte skadar befintliga natur- och kulturvärden.
[37] (Riksantikvarieämbetet, 2023)
[38] (Riksantikvarieämbetet, 2023)