Under våren 2021 genomfördes en kartläggning av grönstrukturen i Hallstahammars kommun där medborgare med hjälp av ett digitalt verktyg kunde placera ut punkter på karta och ange vilken typ av kvalitet de områden som ofta besöktes hade. Följande 9 olika typer av kvaliteter kunde väljas:
Friluftsliv
Fysisk aktivitet
Kulturupplevelse
Lekmöjlighet
Äta fika och grilla
Naturupplevelse
Promenad
Sol och bad
Rekreationsmöjlighet
Dessa kvaliteter kan fungera som underlag för klassificering av grönska med sociala värden, vid underhållsplaner och samhällsplaneringen i stort. Vid behov kan även fler karteringar göras. Vidare är det viktigt att grönområden och grönytor är tillgängliga, nära och attraktiva.
För att arbeta vidare med att stärka och utveckla gröna sociala värden kan fler medborgardialoger genomföras och resultatet kan därefter, med hjälp av GIS, analyseras. Genom att exempelvis analysera hur våra medborgare och besökare tar sig till grönska kan det underlätta arbetet med att utveckla gröna stråk och binda ihop olika grönområden och grönytor.
Kommunicering av grönstrukturen är en viktig del för att skapa förståelse och acceptans för naturen. Olika former av kommunikation och kanaler ska användas för att tillgodose behov och nytta. Naturen formas av tidens tand och gröna områden uppfattas ofta som kontinuerliga och att de alltid sett likadana ut. Förändringar av grönstrukturen kan därför ofta uppfattas som negativt, då det ofta leder till en väsentlig visuell skillnad. Därför är det av stor vikt att kommunicera dessa förändringar och förbättringar till våra kommuninvånare och besökare.
Viktigt är också att tydligt förklara syftet med förbättringen, hur den påverkar det direkta området och omkringliggande områden samt att den ingår i ett större arbete med all grönstruktur. Det kan vara skyltar i grönområden som visar varför det ser ut som det gör idag, vad det är för arter som lever där och om det finns något kulturellt värde på platsen. Det kan vara tryckta medier för besökare och invånare som vill utforska den tätortsnära naturen. Det kan vara digital information i kartor och på webben. Grönstrukturplanen är även tänkt att vara digital, så att text och bild finns tillgängligt tillsammans med interaktiva kartor.
Hallstahammars kommun ska beakta barnens perspektiv vid planering som rör grönstrukturen. Aktivitet och rörelse är viktigt för barns hälsa och prestationer i skolan. Genom att ta hänsyn till barns perspektiv vid planering, utformning och förvaltning av grönstrukturen kan det bidra till måluppfyllelse för andra områden än natur och miljö, till exempel de nationella miljömålen: Mål 3) god hälsa och välbefinnande, Mål 4) god utbildning och Mål 10) minskad ojämlikhet för att nämna några.
Hallstahammars kommun är en äldrevänlig kommun och grönstrukturen erbjuder möjligheter att stärka arbetet med att bli ännu mer äldrevänlig. En kommun med en varierande och sammanhängande grönstruktur ökar möjligheterna för äldre att utnyttja grönska för rekreation och återhämtning. Forskning har visat att detta är mycket positivt för individen och måendet. Utformningar av ”sinnenas trädgårdar” vid äldreboenden, i syfte att väcka positiva känslor, att skapa lugn och utmana sinnet har gjort stort avtryck inom bland annat demensvården.
Hallstahammars kommun ska sträva efter att grönskan ska vara så tillgänglig som möjligt, oavsett funktionsvariation eller inte. Det kan till exempel handla om tydliga markeringar vid entréer för större grönområden, grusade stigar där det är lämpligt och möjligt samt riktade insatser och samarbeten inom kommunens verksamheter för att öka ambitionsnivån och tillgängligheten.