Stärka och utveckla blå-gröna stråk (Strategi 5)

Justerar koordinatnät

Genom att stärka de blåa och gröna stråken så gynnas både den biologiska mångfalden och de ekosystemtjänster stråken förser oss med. Det finns många små grönytor i form av grönska i blickfånget, som till exempel vägkanter, refuger och liknande, som kan upplevas små och obetydliga, men som måste ses i ett större sammanhang då de bidrar till biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Att röra sig fritt i grönska är bra för människan då grönskan har en avslappnande effekt. Under varma dagar ger den svalka, renar luften, den minskar buller från fordon och verksamheter samt förser oss med naturens ljud såsom fågelsång och vindsus i trädkronor.

Möjligheten att ta sig till olika grönområden varierar för invånare i kommunen. Tanken är därför att grönstrukturplanen ska fungera som en guide vid planering och utförande, för att underlätta för invånare att ta sig till grönområden till fots och med cykel. Utöver detta ska grönstrukturplanen visa på sammanhängande grönska som gör det möjligt att ta sig genom våra tätorter i gröna stråk.

I och kring Hallstahammars tätort finns stora gröna områden såsom Motionscentrum, Kvarnskogen, Skantzöområdet och Valstalunds naturreservat. Inne i tätorten finns dock inga tydliga stråk där människor kan färdas genom eller bredvid grönområden, till fots eller på cykel. Kolbäcks tätort är omgärdat av åkermark, men det finns några områden utanför tätorten där Kyrkbyåsens naturreservat är ett bra exempel. Norr om Vallmo finns även ett grönområde längs åsen och vidare längs Kolbäcksån upp mot Sörstafors. I Strömsholm finns det gott om natur tätt inpå bebyggelsen. Möjligheterna för människor att röra sig genom tätorterna, antingen via eller längs med blå-gröna stråk ska underlättas och stärkas.

Likt en blå-grön ryggrad sträcker sig Kolbäcksån och Strömsholmsåsen från norr till söder, genom hela kommunen, vilket medför en unik karaktär och många natur- och kulturvärden knutet till dess miljö, både genom rekreation, spridningsvägar för olika arter och kulturmiljöer. Möjligheterna att röra sig längs åsen och ån hela vägen genom kommunen bör användas och utvecklas. Det ger ett unikt tillfälle att erbjuda invånare och turister fantastiska miljöer i ett naturrikt brukslandskap. Tillsammans med markägare och andra intressenter såsom Kanalbolaget, turistföretag och föreningar ska en dialog föras och möjligheterna för människor att röra sig längs med hela kanalen och åsen ska lyftas.

För att stärka blåa stråk ska förvaltningsplanerna och miljökvalitetsnormerna för norra Östersjön vattendistrikt följas. Därför ska den kommunala VA-planeringen och grönstrukturplanen gå hand i hand. Hallstahammars kommun ska följa och underlätta utvecklingen av arbetet med en mellankommunal vattenplanering i Kolbäcksån. Hela avrinningsområdet är stort och täcker många kommuner, vilket medför att ett samarbete måste finnas på plats för att kunna fokusera på och genomföra rätt åtgärder som ger mest effekt, kopplat till nationella mål gällande vatten.

Vidare ska Hallstahammars kommun vara delaktig i arbetet med hur Kolbäcksån, med Strömsholms kanal och intilliggande natur, påverkas av en eventuell restaurering och rivning av vandringshinder. Det är viktigt att koppla påverkan till erosion då det finns förorenade områden längs med ån som kan bli påverkade på ett eller annat sätt av eventuella rivningar.