Gröna dialoger och samverkan (Strategi 7)

Gränsöverskridande samråd och samarbete

I arbetet med grönstrukturen har ett GIS-skikt över all grönstruktur i kommunen tagits fram. Detta skikt ska utvecklas och löpande uppdateras genom samverkan och fungera som underlag till fysisk planering och skötselåtgärder. Allteftersom markområden planläggs kommer naturvärdesinventeringar att hjälpa till att stärka detta arbetsmaterial. En naturvärdesinventering bör, enligt tidigare, genomföras om det finns behov vid nya detaljplaner. När en förändring på allmän plats sker ska den förändringen samrådas internt, till exempel i nedan nämnda forum. GIS-materialet kan användas som underlag och vid behov kan en naturvärdesinventering genomföras. Nedan följer en redogörelse för Hallstahammars kommuns organisationsstruktur kopplat till arbetet med grönstrukturen.

När vi detaljplanelägger nya grön- och naturområden, eller ändrar befintliga, måste skötselbehovet av det området planeras, beslutas och tas med i kalkylen. Det måste utgå tillräckligt med resurser till förvaltningen av grönområden och grönytor i kommunen för att de ska kunna bli hållbara. Under arbetet har vi sett att det finns ett behov av nära samarbete över enheterna vid planering av grönstrukturen med praktisk kunskap och erfarenhet av hållbar planering, genomförande och förvaltning av grönstrukturen. Det har påbörjats ett samarbete mellan teknisk förvaltning och kommunstyrelseförvaltningen för planering av skötsel och GIS-frågor vilket bör utvecklas ytterligare.

Diskussioner rörande planering, exploatering, förbättring, utveckling, utbildning och förvaltning av grönstrukturen ska ske i olika forum med exempelvis skolor och ideella föreningar. Innan en förändring på allmän plats sker ska det samrådas internt. Medarbetare som arbetar med skötsel av grönområden och grönytor ska ha den kunskapen som krävs för att skötseln genomförs på ett hållbart sätt så att grönstrukturen blir stabil. Om medarbetare som planerar och projekterar inte har den kunskapen som krävs för att grönområdena i längden blir stabila, förser oss med ekosystemtjänster och är rika på naturvärden ska denna kunskap samlas in genom samverkan och dialoger. Alla medarbetare i kommunen ska känna till grönskans fördelar och hur alla kan dra sitt strå till stacken för att vårda grönstrukturen.

Ansvarsfördelning inom kommunen

Kommunstyrelsen ansvarar för den översiktliga planeringen såsom planprogram, översiktsplaner och detaljplaner. Kommunstyrelsen fullgör ansvaret för icke planlagd mark (till exempel tätortsnära skog, jordbruksmark och kommunala naturreservat), ansvarar för mark- och bostadspolitiken samt försäljning, förvärv, upplåtelse, byte och expropriation av mark, fastigheter, småhustomter och tomträtter.

Tekniska nämnden ansvarar för skötsel av allmän plats- och kvartersmark samt planering och skötsel av grönområden och grönytor inom detaljplanelagda områden. Här ska dock kommunen ses som en enda enhet och planering av skötsel kan därför bedrivas över enheterna. Vidare förvaltar tekniska nämnden kommunens fasta egendom.

Kultur & fritidsnämnden ansvarar i samråd med tekniska nämnden för skötsel av anläggningar för idrott, kultur- och fritidsliv och verkar för att behovet av mark, anläggningar och lokaler för detta behov tillgodoses. Vidare ansvarar de för tillgång och verksamhet i idrottshallar, fritidsanläggningar, bad, allmänna badplatser, camping, motionsspår, vandringsleder och konstisbanor.

Bygg- och miljönämnden uppfyller det tillsynsarbete via lagar och förordningar kopplat till miljö vilket bland annat innebär att svara för kontrollen av miljö- och hälsoskyddet, livsmedelssäkerheten samt naturskyddet inom kommunen och därvid verka för att dessa frågor tillgodoses samt att främja en god miljövård i kommunen och bedriva aktiv miljöinformation.

I social- och arbetsmarknadsnämnden, äldrenämndens samt barn- och utbildningsnämndens kärnuppdrag ingår inte planering och skötsel av grönområden, men alla nämnder påverkas av övriga nämnders arbete med grönska. Livskraftiga grönområden i form av exempelvis skolskogar kan användas i skolans undervisning och som avstressande miljöer. Likaså kan grönområden och grönytor användas med fokus på grön rehab, med syfte att föra människor närmare arbetsmarknaden. Den gröna miljön kan även spela en avgörande roll när det kommer till återhämtning, utbildning och integration. Oavsett om det gäller planering för skolor, boende för funktionsvariationer eller trygga äldreboenden så ska frågor kopplade till grönstrukturen diskuteras i interna grupper/forum där alla nämnder som är påverkade ingår och har möjlighet att argumentera för sin sak.